Patikassa, ulkoilua

~ Kati, Hatka ~
Linkitän tähän alle blogitekstit paikoista, joissa olen käynyt ulkoilemassa ja patikoimassa. Osa paikoista on tunnettumpia, mutta osa sellaisia, joista olen löytänyt tiedon mutkan kautta ja lähtenyt katsomaan millaisesta paikasta on kyse. Aikaa myöden tänne tulee enemmänkin tekstejä.
Osa tänne kerätyistä linkeistä käsittelee vain kohteessa käyntiä, osassa taas on huomioitu vaatevalinta liikunnassa. Miten se toimii ja mikä oli tuntuma.

Holisevan muinaisranta, Jämsänkoski -  Ei ehkä tyypillinen kohde tavalliselle retkeilijälle sillä maastossa näkyy jääkauden jälkiä, joita pitää osata katsoa. Ei grillipaikkaa eikä mitään muutakaan tehdylle reitille ominaista pistettä luonnossa liikkuvalle. Holisevan järven päässä on vanhan sahan jalka ja pienehkö koski. Epäilen kuitenkin saako pelkästään sillä innostettua lapsia mukaan retkeilemään? "Eväät mukaan" - taktiikalla. Keskeisellä paikalla on suuri soramonttu eli pitää vahtia etteivät lapset putoa. Jos pysyy polulla, niin vaaraa ei ole. Polkua ei ole selkeästi merkitty. Jos kuljet Pahalammen ja Holisevan välistä metsätietä pitkin, niin nouset harjulle soramontun päälle. Soramontun oikealta puolelta kulki ainakin osittain helppo polku. Tosin taisin itse onnistuneesti kiertää kaikki polut. Kuljin niitä vain pätkän matkaa...

Jämsänkosken hiihtokeskuksen polut ja Oinaalanranta -  Mukavaa maastoa kulkea yhdessä tai yksin. Jos lenkkiä haluaa pidentää, niin Oinaslammin viereltä menee polku Jämsänkosken mäkihyppyreille. Tästä pääsee käveytielle, josta näkyy jo Oinaalanranta. Oinaalanrantaa pitkin pääsee kulkemaan joen viertä pitkin kävelytietä molempien koskien ohi. Maasto sopii myös lapsille, lenkin pituus kannattaa miettiä lasten iän mukaan. Grillipaikka tms. ei ole, mutta Ravintola Vanha Mylly myy ainakin kesäisin jäätelöä ja keskustakin on ihan vieressä.

Tuuralammi ja Kellokallio, pieni käveyreitti ja lintujen tähystyspaikka - Joen varrella Jämsänkoskella on pätkä kävelytietä, jonka varrella on kaksi laituria ja yksi näköalatasanne. Usein paikalla näkee onkijoita :) Parkkipaikan vierellä on myös grillikatos: Omat puut mukaan jos tekee mieli makkaraa. Parkkipaikkaa vastapäätä on vanha junankääntöpaikka ja rannan kävelytien keskivaiheilla on Tuuralammin linnuntähystyspaikka: Kiikarit mukaan. Lyhyt, mutta idyllinen pätkä kävellä ja katsella. Paikalle pääsee helposti autolla ja kohde on mielenkiintoinen sekä sopivan pituinen pienillekin alle kouluikäisille lapsille.

Upea luonnonsuojelualue Hopsussa Jämsänkoskella -  Ei helppokulkuinen reitti, eli en lähtisi pienten lasten kanssa katsomaan. Hieno Louhikko ja suojeltu Salakkaoja, joka on merkittävä lehtokohde. Rantaan pääsee polkua pitkin katsomaan näkymää melko helposti, mutta louhikkoa ei välttämättä kannata lähteä tutkimaan jos ei osaa kunnioittaa luonnonsuojelualuetta. Pitää tietä miten liikkua ja arvioida mihin astuu.


Köllinviitaa etsimässä - Koskenpäällä on ollut joskus hieno ulkoilureitti, nimittäin vanha asiointireitti Köllinviidassa. Kävin kartoittamassa ja katsomassa missä reitti on mennyt, mutta eräs luontokappale esti tehokkaasti reitin kulkemisen päästä päähän...

Koskenpään Rantapirtti, Jämsänkoski - Hieno paikka keskellä upeaa luontoa. Täältä saat ryhmällesi, seurueellesi tai perheellesi niin majoituksen kuin ruuan ja sisällönkin. Hieno paikka käydä ulkoilemassa ja lounaan ansiosta ei tarvitse välttämättä miettiä niitä eväitä ynnä muita...Oma päiväni oli positiivinen yllätys.

Tampinkierros, Petäjävesi - vain 40 minuutin päässä Jämsänkoskelta luonnonkauneutta ja rauhaa. Kierros kulkee erilaisten suoalueiden läpi ja matkan varrella on sopvasti levähdyspaikkoja sekä noin reitin puolessa välissä on laavu.

Upea lonnonsuojelualue Hopsussa Jämsänkoskella -  Hienoa maisemaa, hiljaisuutta ja rauhaa. Hankala, liukas ja jyrkkä polku alas, minkä jälkeen pääsee ihailemaan maisemaa eli Salakkojaa ja Vuoresjärven louhikkoa Hospussa. Matkaa kohteeseen on Jämsänkoskelta noin 15 minuuttia.

Ihastuttava Palvian luontopolku Jämsässä - HILJAISUUS. Ihana hiljaisuus ja sielu lepää. Tälle patikalle, jonka pituus on noin 3.4km kannattaa ottaa makkarat mukaan ja pysähtyä kodalle nauttimaan hetkeksi...

Pyöräily ja vermeet, kerrospukeutumista syksyllä - Hankin käytetyn pyörän ja aloin viedä lasta hoitoon pyörä- vetokärry-yhdistelmällä. Tämä on päiväkirjamainen pohdinta pyöräkaupoistani ja lopuksi vaatteista, joilla pyörän selkään on tullut syksyn kelissä hypättyä.

Päijälän Linnavuori Kuhmoinen - Löysin kohteen retkipaikka.fi- palvelusta ja sain nuorisonkin mukaan ulkoilemaan. Välillä on haaste saada noin teini-ikäiset lapset mukaan liikkumaan.

Pitkävuoren hyppyreitä ja rinnettä tutkimassa 2017 - Tässä blogissa on noin 17 minuuttinen vlogivideo upotettuna lopussa. Kaipolassa Jämsässä kului hyvinkin yli tunti kun kuljeskelin Pitkävuoren maisemissa ja rinteessä. Totesin, että Pitkävuoren sivulla ja takapuolella on hyvinkin maastopyöräilyyn sopivaa maastoa, polkua ja vaihtelevaa pohjaa.

Syksyn vaellus Lapakistossa Nakkilassa ja kerrospukeutuminen - Syksyllä 2016 kävimme tasapainottavalla vaelluksella. Lähes 20 km kauniita maisemia ja välillä makkaran grillaus. Kunnon ulkoilu on hyvä tapa tehdä rakoa arkeen! Syksyn viileässä kelissä ja vaihtelevassa maastossa onnistunut pukeutuminen helpottaa liikkumista. Kun puet liikaa, niin et jaksa niin hyvin, koska lämpö ei pääse ulos vaan pakkautuu vaatteen ja ihon väliin kuumuutena. Kun pukeudut oikein, niin tuntuu siltä, että happi liikkuu hyvin ja koko keho jaksaa paremmin.

Napapiirin yläpuolella helmikuussa 2016 - Kyllä Suomi on kaunis maa. Kävimme nautiskelemassa Kittilässä ja Äkäslompolassa hiihtämisestä ja lumikenkäilystä. Etenkin tuon lumikengillä liikkuminen oli uusi kokemus ja hauskaa puuhaa. Suosittelen! Paitsi jos et ole valmis hikoilemaan ;) Blogissa mennään LapiN talvipakkasissa Helikon-Texin alusasuissa, väliasuissa ja Liberty sekä Patriot Heavy Fleecessä. Halusin testata kerrospukeutumista ja hyvinhän tuo toimi noilla tuo liikkuminen. Toppatakki oli käytössä vasta illalla jos käytiin ravintelissa syömässä. Päivällä kävimme häthätää kämpillä vaihtamassa kuivat vaatteet päälle, nopea ateriointi ja takaisin liikkumaan. Voi miten nautinkin noista päivistä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Outdoor Tactical Line housu Helikon-Tex